2024-es Falco kollekció bemintázásra került

 


 

Kedves Faiparban Dolgozó Barátunk,

kezdjük ezt a hírlevelet egy kis anyagismerettel az élanyag fronton:

Melyek azok az élanyag paraméterek, amik a felhasználóknak ( és nem a vevőknek!!) fontosak:

-          legyen az élanyag széles körben elérhető!

-          legyen olcsó!

-          legyen könnyen megmunkálható!

-          ne koszolja össze az élzárógépet!

-          legyen színtartós!

-          legyen környezetbarát!

A PP/PVC/ABS hármas esetében a PP a legkevésbé elterjedt. A technológiai paraméterei abszolút korrektek, az elterjedését a puhasága és a maráskor keletkező PP sorja összeállása akadályozza.

Az Új Bútor Centrumnál kipróbáltuk azonos gépbeállításnál mind a Dunás ABS-t, mind pedig az egyértelműen olcsóbb PP-t. Az élzárógép (Biesse) 1/100mm pontosan beálló motoros aggregátokkal van ellátva, így a finomállítás lehetősége abszolút adott volt!

 

A végeredmény mindkét élanyag esetében ugyanolyan jó = a végfelhasználó nem látna semmilyen különbséget.

A gépkezelő persze az ABS-t preferálná, mivel a PP szintbemarásánál a leválasztott élanyag spirálszerű sorját képez és azt időről-időre tisztítani kell. Az ABS kemény, így a porelszívás maradék mentesen lezajlik = tiszta marad a gép.

puha:                        keményebb:                           legkeményebb:

PP                              PVC                                             ABS

A színtartósság főleg a felhasznált festék milyenségétől függ. Persze, ha kihagyjuk a festéket és fehér élanyagot hasonlítunk fehér élanyaggal, akkor némi napsugárzás után a PVC alapanyagú él már régen sárga árnyalatú, a PP és az ABS pedig még mindig hófehér. Ez a tény a forgácslap feldolgozót ( pl. lapszabászatot) kevésbé érdekli, de egy pótlást megrendelő asztalosnak komoly hajhullást okoz a besárgult élanyag melletti szekrény pótlása vagy cseréje.  Azt a magyarázatot pedig a vevő nem fogja eltűrni, hogy néhány hónap várakozás után a pótlás is majd szépen hozzá sárgul a többihez. Az IKEA nem viccből PP és ABS élanyagokat használ a termelő üzemeiben…

Ár:

Az ABS lényegesen drágább alapanyag, mint a PVC. A különbség 20-25 százalék. A PVC élanyag ezért lehet olcsóbb a piacon.  

Környezetbarátság + hogyan is különböztetem meg a 3 élanyagot egymástól:

A PP-t és az ABS-t engedik felhasználni a közbeszerzés bútorainál, a PVC-t pedig általában kizárják. Persze megeszem a kalapom, ha mondjuk egy iskolabútor átvételkor a melós lebontja a bútor éléről az élanyagot és öngyújtóval próbálgatja – de sohasem lehet tudni. Hogy az öngyújtós gyors teszt ne vesszen feledésbe itt az eredmény:

PP:   meggyújtás után színtelen lánggal ég, a láng nem kormoz

PVC: Meggyújtás után kormoz, a láng elalszik és jellegzetesen büdös (klórgáz) szagú

ABS: Meggyújtás után tovább ég, kormoz, de nem büdös ( annyira)  

 

Léteznek egyéb tömegműanyagok (pl. PS), amikből viszonylag ritkán élanyag is készül. Ezek előnye általában az olcsóság, a hátrányuk pedig valamelyik technológiai paraméternél szembetűnő lesz. Bő 10 évvel ezelőtt bejött némi PS élanyag az olaszoktól, de nem volt nagy sikere, mivel tört mint a ropi.

Most pedig jöjjön a lényegi Dunás infó:

Van néhány felhasználónk, akik – főleg német vagy osztrák – forgácslapot használak. Ezek a lapok nem 18mm vastagok, mint a nálunk futó Falco, Krono, Kasta és Egger lapok, hanem 19mm-esek. Az akril lapok egy része is 19mm vastag.

Egy jól beállított, akármilyen!!! gyártmányú élzárógépnél elég a Falco, Krono, Kasta, Egger stb. lapoknál a 1,5 mm alsó és 1,5mm felső túlállás = 18 + 3mm = 21mm élanyag vastagság. A 19-es lapoknál ez már nem elég, csak nagyon új vagy nagyon jól beállított élzáró gépeknél.

Mivel az ABS egy kilós termék = minél szélesebb, annál több anyag van benne = annál drágább + ha nem kell ez a szélesség csak lemarom = jobban kopik a marókés + több műanyaggal szennyezett hulladék van a porelszívásnál = így eddig nem nagyon akartam a 22-es élanyagot bevezetni. Ráadásul a Kumplast kb. 5 százalékkal többért kínálja a 22-es kivitelt, mint a 21 milliméterest

Most eljutottam addig, hogy a Dunánál is bevezetjük a 22/0,5, 22/0,8 és a 22/1,8-as méreteket. Ez persze felrobbantja a cikktörzsünket, és kiegészíti színeként a 6-7 méretet a fenti +3 mérettel. A jövőben a Dunás WEB áruháznál a 22-es élanyag után érdeklődőknek, ezt a cikkszámot kell majd kiválasztaniuk. Az új Kronós színeket egyelőre csak 22-es méretben gyárttattuk le, ezzel is egyszerűsítve a választást.

A kedves pesti konkurenciánknak ezentúl valami más beugrót kell kitalálniuk, ha a 22-es PVC-t akarnák a Dunás vevői körnél étvágygerjesztőbbé tenni.

Mivel az új Dunás WEB áruház jól működik, az Új Bútor Centrumé pedig készül, ezért legyen az e heti kuponkód ( amivel nem csak a 22-es élanyag 5 százalékos felárát lehet nullára csökkenteni, hanem minden Dunás terméknél is jár az 5 százalék):   

2023. 04.02-ig érvényes Dunás kuponkód:                A 22-es csapdája!

 

A beírt kuponkód melletti nyílra ráütve számítódik is az 5 százalék kedvezmény!

Aki kipróbálná a Dunás Új WEB áruházát: Kérem kattintson ide!

 

További kellemes napot kívánok!

 

Üdvözlettel: